2012 > 07
I år har jag provat några - för mig nya - tomatsorter. Om någon vecka har jag troligen en del moget. Samma sak gäller för tomater som för gurka - alldeles för många plantor.
En sak har jag iallafall lärt mig - aldrig mer busktomat i växthus. När det gäller växtsättet så gillar jag fortfarande den "gamla hederliga" typens tomat - Dansk export. Så förutom den favoriten så har jag i år en stor Black Russian, en gul och alltså den inte helt populära busktomaten, som jag inte ens tänker lära mig namnet på.
VÄSTERÅSGURKA I MASSOR
I år blev det "västeråsgurka" på friland igen. Ja, inte kan man klaga på svårigheten att odla gurka. Det gäller att plocka varje dag - annars blir de för stora. Som vanligt blir det mer än jag tänkt mig. Glasburkarna till inläggning är slut, så nu blir det en nyinvestering.
MELON
En favorit i växthuset är dock melonen. Nu är det tredje året för melon. Plantorna tar egentligen alldeles för mycket plats - i förhållande till hur mycket de ger. Men melonerna blir så otroligt goda, så jag kan inte låta bli att dra upp plantor varje år.
För övrigt är en del paprikor redan uppätna och en sorts vindruvor börjar att mogna.
Dessutom är det en ovanlig doft i växthuset i år. Jag fick nämligen för mig att så luktärt i ett hörn. De har blommat länge nu, och sprider en fin doft. Förr om åren har det mest luktat tomatplanta.
Nu börjar jobbet i växthuset och trädgårdslandet att ge utdelning. Det gäller att hålla koll på allt som blir färdigt varje dag.
Förra året försökte jag inbilla mig att jag bara skulle sätta EN ENDA planta av slanggurka. Naturligtvis blev det TVÅ. Vem kan äta cirka tre gurkor per dag? Inte vi ... vilket betyder att både grannar och andra har blivit tvungna att äta mer gurka än de kanske hade tänkt. Men nästa år .... DÅ ska jag bara ha EN planta! ...?!
Klicka för större bild >
Nu blir det hallonplockning varje dag, ett tag framöver. Jag vill ha möjligheten att äta hallon och youghurt varje dag - till min 2:a frukost vid 9-tiden.
Än så länge har sommaren i stort sett regnat bort, så det skulle sitta fint med några riktigt fina, soliga veckor framöver. Det skulle hallonen behöva.
Våra hallon är "ättlingar" till de allra första hallonplantorna som sattes här i början av 1900-talet. Därefter har hallonhäcken klippts ur och förnyats varje år. När det blev min tur att ta över hus och trädgård, så passade vi på att ta bort två av häckarna. Det fick istället bli lite mer gräsmatta och en rabatt.
Förutom de vanliga trädgårdshallonen, så finns nu en sort gula hallon, som är en present från sonen. Sprider sig lätt, men ger inte riktigt lika mycket som de röda. Men de är goda och dekorativa att blanda med vanliga röda trädgårdshallon.
charlotte » Nu finns Birmaboken hemma: ”Hej! Säljer du fortfarande Birmaboken? Jag är blivande birma ägare o är intresse..”
Ulla Wiberg » Sista gurkorna: ”Hej ..är de nån skillnad på saltlag till Vit Arbogagurka... Har äntligen hittad ..”
Pirkko Meinking » Hallonen börjar mogna: ”Vilken härlig känsla att veta att mycket av växterna är sen era förfäder bode dä..”